Smoke & Vapour

Posted Sept. 12, 2013 by Maja Kuzmanović

We beginnen langzaam aan met de voorbereidingen voor Smoke & Vapour. We experimenteren met warm en koud roken in de Big Green Egg en The Smoking Gun, lezen over de geschiedenis van de barbecues en mythes over stoomgeesten, brainstormen over de inhoud en vorm van het diner.  Smoke & Vapour wordt een proefavond waar een speciaal ontworpen menu van kleine gerechten op een verrassende manier gecombineerd wordt met geïmproviseerde muziek en een kookperformance. We experimenteren met de processen, smaken en geuren van gerookte en gestoomde ingrediënten en verbinden ze met even etherische geluiden. In Smoke & Vapour wordt het concept achter foodpairing verruimd door linken te leggen tussen smaak, geur, geluid en beweging. De componiste Stevie Wishart en FoAM's kernploeg van levenskunstenaars werken samen om een totaalervaring te ontwerpen waar de grenzen tussen het materiële en het immateriële verdwijnen.

http://www.flickr.com/photos/foam/9564816454/

We werken zeer seizoengebonden om de sfeer van de herfst in de lucht en op het bord te ervaren. Hierdoor zal het menu pas enkele dagen voor het evenement bekend zijn. Het zal in ieder geval uit voornamelijk vegetarische gerechten, lichte dranken en atmosferische geluiden bestaan, met planten, kruiden, specerijen en paddestoelen in de hoofdrol, op smaak gebracht met rook en stoom.

Smoke & Vapour is een grensoverschrijdend experiment dat tijdens De Week van de Smaak voor het eerst uitgetest zal worden. In de keuken worden zowel ambachtelijke tradities (voornamelijk uit Europa en Azië) als hedendaagse technieken als flavour pairing en distillatie van eetbare parfums gebruikt. FoAM wil vergeten ambachten én wetenschappelijke vernieuwingen in alledaagse keukens brengen, de vaak gesloten voedselsystemen openbreken en ze meer toegankelijk maken.

In Smoke & Vapour komen verschillende instrumenten en technieken op tafel, in een reeks van delicate en poëtische gerechten, geserveerd op een speelse en onderzoekende manier. Naast de bestaande apparaten zal ontwerper en kookperformer Andreas Strauss een prototype maken voor een rookmachine die in Smoke & Vapour voor het eerst gebruikt zal worden.

Smoke & Vapour maakt deel uit van FoAM's Open Sauces Cooking Club, waar we onderzoeken hoe we eten, cultuur, technologie en ecologie met elkaar kunnen verbinden. We organiseren experimentele maaltijden en discussies, experimenteren met tradities en innovaties uit verschillende wereldkeukens en gaan binnenkort een groeiende verzameling van recepten en verhalen online ontwikkelen.

Related